ورود/ثبت نام(current)

ضوابط آشپزخانه

کد پست : 328 تاریخ انتشار : 1403/3/31 531
ضوابط آشپزخانه

ضوابط آشپزخانه

اگر یک آشپزخانه زیبا، شیک و در عین حال استاندارد کاربردی داشته باشیم، باید در زمان تصمیم گیری در مورد قسمت‌های متفاوت آن، تمامی اصول طراحی آشپزخانه را به‌صورت کامل در نظر داشته باشیم و رعایت کنیم. رعایت نکردن یکی از اصول طراحی آشپزخانه، موجب خواهد شد تا از نتیجه نهایی بازسازی و یا اجرای دکوراسیون داخلی آشپزخانه مورد نظرمان راضی نباشیم.

این اصول، شامل استانداردهای طراحی پلان و نقشه آشپزخانه، تعیین موقعیت مثلث کار آشپزخانه، اصول طراحی و اجرای تأسیسات آشپزخانه، اصول انتخاب مصالح و طراحی سه بعدی آشپزخانه و می‌باشد.

 

 

رعایت ابعاد استاندارد نقشه آشپزخانه از ضروری‌ترین اصول طراحی آشپزخانه است

یکی از ضروری‌ترین اصول طراحی آشپزخانه، رعایت ابعاد استاندراد نقشه و پلان آشپزخانه است. منظور از ابعاد استاندارد آشپزخانه، حداقل ارتفاع سقف آشپزخانه، مساحت، طول و عرض آشپزخانه و حداقل طول، عرض و مساحت فضای آزاد آشپزخانه است.

و نیز ابعاد استاندارد نقشه آشپزخانه، به نوع کاربری آشپزخانه نیز بستگی دارد. یعنی از آشپزخانه تحت عنوان غذاخوری هم استفاده می شود یا صرفاً در آن پخت و پز انجام می شود.

متأسفانه خیلی از مواقع در زمان طراحی دکوراسیون داخلی آشپزخانه برای ساخت ساختمان جدید و یا در زمان تغییر نقشه و بازسازی خانه، به این حداقل ابعاد و استانداردها توجه نمی شود که موجب غیر اصولی شدن نقشه آشپزخانه و نهایتاً نارضایتی مالک خانه از فضای آشپزخانه منزل خود می شود.

 

 

حداقل ابعاد پنجره نورگیر آشپزخانه

باید توجه داشته باشیم که در طراحی داخلی منزل، بعضی از فضاهای اصلی لزوماً باید نورگیری طبیعی از حداقل یک پنجره اختصاصی داشته باشند. آشپزخانه هم یکی از فضاهایی است که باید حتماً از حداقل یک پنجره اختصاصی برای آن فضا، نور طبیعی از سمت حیاط ساختمان یا خیابان مجاور ساختمان و یا نورگیر ساختمان داشته باشد. این موضوعی است که متأسفانه در خیلی از پروژه های دکوراسیون داخلی یا بازسازی خانه به آن توجه نمی شود.

ابعاد استاندارد پنجره آشپزخانه برای نورگیری طبیعی، باید حداقل یک هشتم مساحت آشپزخانه باشد. یعنی باید نسبت مساحت پنجره آشپزخانه به مساحت کف آشپزخانه، حداقل ۱ به ۸ باشد.

 

 

توجه به جانمایی اجاق گاز و شیرگاز در طراحی آشپزخانه

جانمایی و چیدمان اجاق گاز و شیر گاز آن، یکی از اصلی ترین قسمت‌های طراحی کل یک خانه هستند. باید حتماً در رابطه با موضوع بسیار مهم جانمایی اجاق گاز و شیر گاز آشپزخانه نکات ایمنی مهمی را بیان کنیم.

محل قرار گیری اجاق گاز در زمان طراحی آشپزخانه، باید بگونه ای طراحی شود که لبه اجاق گاز از نزدیکترین لبه بازشو پنجره های مجاور آن، حداقل ۸۰ سانتی متر فاصله داشته باشد. همچنین محل قرار گیری اجاق گاز باید بگونه ای انتخاب شود که در مسیر پرتاب باد سیستمهای گرمایش و سرمایش خانه مانند دریچه کولر آبی یا کولر گازی نباشد. در غیر اینصورت باید حداقل ۷ متر فاصله بین دریچه باد و اجاق گاز وجود داشته باشد. علت اهمیت این دو موضوع، امکان خاموش شدن شعله گاز در اثر وزش باد و در نتیجه پخش شدن گاز دی اکسید کربن و نهایتاً انفجار خانه یا خفگی ساکنین خانه در اثر انتشار گاز می باشد.

همچنین شیر گاز اجاق گاز، باید حتماً در فضای باز بین کابینتهای زمینی و دیواری و در فاصله حداقل ۱۰ سانتیمتر و حداکثر ۳۰ سانتیمتر باشد. این موضوع یکی از مهمترین اصول طراحی آشپزخانه است چرا که بخصوص در پروژه های بازسازی آشپزخانه، بدون توجه به این استاندارد مهم، شیر گاز داخل کابینت جانمایی می شود که در مواردی باعث جمع شدن گاز داخل فضای کابینت و انفجار آن شده است.

 

ارتفاع استاندارد کلید و پریز از کف

ضروری ترین مسئله ای که باید مد نظر خود قرار دهید ارتفاع استاندارد کلید و پریز از کف می باشد البته باید بدانید که ارتفاع به محل نصب کلید و پریز ها بستگی دارد. ارتفاع نصب کلید و پریز ها در مکان های مختلف مانند پذیرایی و اتاق خواب و سرویس بهداشتی و یا آشپز خانه و متفاوت می باشد. برای مثال برخی از استاندارد نصب کلید و پریز ها از کف را برای شما ارائه می دهیم.

  • معمولا ارتفاع پریز ها در حمام 120 سانتی متر می باشد.
  • همچنین ارتفاع پریز ها در آشپز خانه 60 سانتی متر است .
  • ارتفاع کلید های روشنایی بین 110 تا 120 سانتی متر می باشد.
  • پریز های آنتن و برق و تلفن در اتاق خواب و یا پذیرایی 30 تا 40 سانتی متر می باشد.
  • ارتفاع کلید فن 120 سانتی متر می باشد .
  • ارتفاع کلید کولر آبی و گازی 130 سانتی متر باشد.

نکته ای که باید فراموش نکنید این است که کلید های پارکینگ ها، پشت بام، آشپزخانه را در ارتفاع 110 سانتی متر قرار می دهند که معمولا در پارکینگ ها و پشت بام ها از کلید و پریز های روکار در پوش دار استفاده می نمایند.

 

فاصله پریزهای برق

زمانی که استاندارد نصب کلید و پریز ها را رعایت می کنید نکته ای که نباید فرامش شود فاصله پریز های برقی از سایر المان های خانه می باشد. گفتنی است که هر کلید و پریزی دارای حریم ک و نیم متری است بنابراین فاصله بین یک پریز تا پریز دیگر 3 متر می باشد به صورتی که  یک و نیم متر برای برپریز اول و یک و نیم متر برای پریز دوم می باشد. اما کمتر کسی این نکته را رعایت می نماید و مهندس ناظر هم در این رابطه کمتر سخت گیری می کند زیرا اگر بخواهید اسن نکته را رعایت کنید خانه شما کلید و پریز های فراوانی خواهد داشت که موجب می شود ظاهر نامناسبی داشته باشد. اما در رابطه فاصله با سایر المان ها گفتنی است که فاصله از لوله بخاری، سینک ظرف شویی، لوله شوفاژ را رعایت نمایید و توجه کنید حداقل فاصله ای که پریز ها از شیر گاز باید داشته باشند از دو طرف و پایین باید 10 سانتی متر باشد اما در صورتی که شیر گاز در زیر کلید ها نصب شود باید حداقل فاصله رعایتی 50 سانتی متر می باشد.

موارد ضروری برای رعایت استاندارد نصب کلید پریز

برای نصب این المان ها نکات مختلفی وجود دارد که حتما باید رعایت شوند:

  • ارتفاع محل نصب کلید و پریز ها نسبت به کف ساختمان
  • فاصله کلید و پریز ها از یکدیگر
  • فاصله کلید و پریزها از شیرهای آب و گاز
  • محل مناسب برای قرار دادن کلید و پریز

اگر پریز برق را در راه پله، پارکینگ، حیاط، پاسیو، تراس و . نصب می کنید فاصله آن تا کف باید بین 110 تا 120 سانتی متر باشد. این فاصله برای برخی مکان ها متفاوت است. به عنوان مثال برای اتاق خواب ها و اتاق پذیرایی 30 تا 40 سانتی متر باشد. محل قرار گیری کلید و پریز ها برای محل هایی مانند دستشویی و حمام باید دارای ارتفاع بیشتر و فاصله مناسب از روشویی و شیر آب باشد.

یکی دیگر از مکان هایی که نصب کلید و پریز در آن خیلی مهم است آشپزخانه است. این محل به دلیل داشتن شیرها و لوله های آب و گاز محل پر خطری محسوب می شود. فاصله حداقلی کلید و پریز از کف آشپزخانه باید 60 سانتی متر باشد. همچنین باید از لوله های فاضلاب فاصله حدودی 30 سانتی متر رعایت شود. یکی دیگر از موارد مهم نصب کلید و پریزها فاصله آن ها از یکدیگر است. فاصله مناسب برای قرار دادن کلید و پریزها فاصله 3 متری است. این فاصله به دو بخش تقسیم می شود که هر کلید و پریز دارای یک حریم به اندازه 1.5 متر باشد. نکته مهمی که وجود دارد این است که اگر بخواهیم این قانون را دقیقا اجرا کنیم تعداد پریزهای قرار گرفته در یه محل بسیار زیاد می شود به همین دلیل مهندسین ناظر برق به این موضوع سخت گیری نمی کنند و تعداد پریز کمتر نیز مورد تایید قرار می گیرد.

برای امنیت بیشتر افراد ساکن در محیط مخصوصا کودکان می توان برای پریز ها از درپوش های محافظ استفاده کرد. همچنین نصب ارت برای تمام کلید و پریزها لازم و ضروری است.

قبل از شروع برق کشی ساختمان محل دقیق وسایل برقی را مشخص کنید. این کار به برق کشی درست و اصولی تر کمک می کند.

برای نصب کلید و پریز ها در ساختمان رعایت این نکات عمومی بسیار ضروری است و از خطر برق گرفتگی و آتش سوزی جلوگیری می کند. همچنین برای دریافت تایید ناظر برق و پایان کار ساختمان رعایت این موارد ضروری است.

 

 

مهندسان شهر

شبکه های اجتماعی

نظرات شما