ورود/ثبت نام(current)

نمای خشک ساختمان

کد پست : 324 تاریخ انتشار : 1403/3/12 276
نمای خشک ساختمان

نمای خشک ساختمان


نمای خشک چیست؟

به نماهای مدرن ساختمانی نمای خشک گفته می‌شود. که در آن به جای استفاده از ملان، از اتصالات و یراق آلات مخصوص استفاده می‌شود. این روش بسایر سریع‌تر و ایمن‌تر از روش ملاتی است به‌خصوص در ساختمان‌های مرتفع. امروزه اجرای نما خشک آجری، اجرای نمای سنگ به روش خشک، نمای سرامیک خشک و .... از محبوب‌ترین‌های این روش ساخت و ساز نما می‌باشد. در نتیجه اجرای نمای خشک ساختمان یکی از روش‌های اجرایی است که امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده است.


قیمت اجرای نمای خشک
عوامل و پارامترهای متفاوتی روی قیمت یک نمای خشک تاثیر می‌گذارند که امری بدیهی است و بسته به طرح نما و نوع متریال زیرسازی و رویه نما این قیمت‌ها مختلف خواهند بود. معیارهای تاثیرگذار روی هزینه اجرای نمای خشک عبارتند از:

·         نوع سازه ساختمان

·         نوع مصالح انتخابی برای سطح رویه نما

·         شیوه و سیستم نصب مصالح نما

·         موقعیت ساختمان و شرایط جوی

·         طرح نما و میزان شکست‌های موجود در آن

·         ارتفاع ساختمان

·         ابعاد تایل‌ها و مصالح رویه و میزان و تعداد برشکاری مورد نیاز

به این علت که کعیارها بسیار متفاوت هستند، در رابطه با هزینه نمای خشک نمی‌توانید به مبلغ دقیقی در سطح اینترنت دست یابید. برای دریافت هزینه دقیق متناسب با سیستم و نوع متریال شما می‌توانید با کارشناسان مهندسان شهر تماس بگیرید یا اطلاعات خود را از طریق فرم مشاوره ابتدای صفحه با ما در میان بگذرید تا در کوتاه ترین زمان ممکن با شما تماس بگیریم.

نمای خشک یک سیستم اجرای نما است و در واقع نماهایی که با این شیوه اجرا می‌شوند، نمای خشک نامیده می‌شوند. متریال‎هایی مثل کامپوزیت، سرامیک، آجر، سنگ، شیشه، اچ پی دال و ... همه جزء متریال‌های خشک قرار می‌گیرند.

ایمنی ساختمان موضوع بسیار مهمی است چه کارفرما باشید که قصد ساخت یک بنا را دارد یا ساکن یک ساختمان. در گذشته روش ملاتی و دوغابی، روش رایج اجرای نمای ساختمان بود که مزایا و معایب خاص خود را داشت؛ ولی در حال حاضر با روی کار آمدن نمای خشک، سیستم اجرایی نوین و مدرنی به روس کار آمده است که مزایای زیادی از آن مثل سرعت و ایمنی بالا توانسته آن را در مقابل روش ملاتی به برتری زیادی برساند و انتخاب اول خیلی از افراد باشد.

 

نما قسمتی از ساختمان است که توجه زیادی را به خود جلب می‌کند به همین خاطر اجرای یک نمای اصولی و مهندسی که جلوه زیادی به بنا می‌دهد، اهمیت زیادی پیدا می‌کند. اگر برای اجرای نما از متریال‌های متفاوت استفاده شود، وارد موضوع بار زیاد ساختنان می‌شوید. برای کنترل این بار و کمتر کردن آن، اجرای نمای خشک با بهر‌ه‌گیری از تکنولوژی و سیستم‌های مدرن روشی کاربردی است.

 

دلیل محبوبیت اجرای نمای خشک چیست؟

یکی از مشکلاتی که همواره در اجرای نما به روش سنتی یا همان ملاتی وجود دارد، ریختن و یا افتادن مصالح نما بعد از گذشت زمان است که ایجاد و ابداع سیستم نصب نمای خشک را ایجاب می‌کند، با اجرای نمای خشک تا حد بسیار زیادی خطر ریختن و افتادن مصالح در طی زمان کم می‌کند. از طرفی دیگر با پیشرفت‌های حاصل در تکنولوژی و رواج مدرنیته، مصالح جدیدی تولید شد امکان استفاده از آن‌ها با رئش‌های سنتی و ملاتی وجود نداشت. مثلاً مصالحی مثل کامپوزیت و سرامیک پرسلانی را نمی‌توان به روش ملاتی اجرا کرد؛ زیرا که سرامیک پرسلانی جذب آب خیلی کم و در نتیجه چسبندگی خیلی کمی با ملات و دوغاب دارد و این چسبندگی به قدری کم است که می‌توان آن را برابر صفر دانست. مصالح نوین دیگری مانند نمای HPL(اچ پی ال) و یا نمای آکواپنل همچنین امروزه در طراحی‌های مدرن مورد استفاده قرار می‌گیرند همچنین به روش خشک قابل اجرا هستند، در نتیجه شما برای اجرای نمای مدرن تقریبا انتخاب دیگری جز اجرای نمای خشک نخواهید داشت.

 

مزایای اجرای نمای خشک

علاوه بر اینکه این سیستم، روشی نوین برای اجرای نمای ساختمان است، نما خشک مزایای خیلی زیاد دیگری هم دارد. برای اینکه بتوان از حداکثر این مزایا در یک ساختمان استفاده کرد، تیم مجری نما خشک هم اهمیت خیلی زیادی دارد. تیمی که وظیفه اجرای نما با سیستم خشک را بر عهده می‌گیرد، علاوه بر اینکه به حرفه‌ای‌ترین روش صفر تا صد اجرا را انجام می‌دهد، باید بتواند معایب سیستم خشک را هم پوشش دهد.

 

·         قابلیت نصب در ساختمان‌های بلند

·         مقاومت در مقابل تغییرات دما و محیط

·         امکان بازیافت و استفاده دوباره از مصالح

·         کیفیت بالا در نتیجه نهایی

·         کاهش اتلاف انرژی

·         اجرای مطابق با استاندارد

·         بالا بودن ایمنی نسبت به روش ملاتی (مخصوصاً در ساختمان‌های مرتفع)

·         عدم داشتن ضایعات ساخت و ساز و سروصدا

·         نگهداری آسان و تعمیر بدون آسیب به سایر بخش‌های نما

اجرای نمای خشک

این روش اجرای نما سیستمی خود ایستا و مکانیکی است و بدون به کار بردن ملات و دوغاب و در واقع به روش خشکه چینی انجام می‌گردد. نحوه اجرای نمای خشک دارای مراحل و لایه‌های متفاوتی است که اولین لایه آن زیرسازی و شاسی‌کشی است که با استفاده از پروفیل و شاسی‌های فلزی و انواع متفاوت پیچ و پرچ انجام می‌شود و در واقع نگهدارنده وزن نما این پروفیل‌ها و قاب‌های فلزی هستند که به سازه اصلی ساختمان متصل شده‌اند و نحوه عملکرد آن‌ها بر اساس دیتیل اجرایی نمای خشک متغیر است. در کل انواع گوناگونی از متریال‌ها را می‌توان به روش اجرای نمای خشک نصب کرد که روش نصب بسته به دیتیل اجرای سرامیک خشک بدون شک متفاوت با اجرای نمای خشک آجر خواهد بود.

 

 

اجزای تشکیل دهنده نمای خشک

در این سیستم چند لایه متفاوت وجود دارد:

·         عایق حرارتی: با استفاده از چسب و یا اتصالات مکانیکی به بدنه اصلی و یا دیوار اصلی ساختمان متصل می‌شود.

·         فریم نگهدارنده: برای ساخت و نصب چهارچوب و یا فریم نگهدارنده از پروفیل‌های فلزی و یا چوب اشباع شده استفاده می‌شود که مهم‌ترین مورد در طراحی و نصب آن اجرا در فواصل مناسب است به نحوی که فریم نگهدارنده نما مقاومت خوبی در مقابل عوامل چوی و نیروهای وارده داشته باشد.

·         فضای تهویه: فضایی خالی است بین نما و بدنه ساختمان که ازانتقال رطوبت به ساختمان جلوگیری می‌کند.

·         مصالح و اتصالات: مصالحی که قابلیت نصب به صورت خشک را دارند مانند کامپوزیت، سرامیک، نماهای شیشه‌ای، سنگ و ... که اتصالات مثل پیچ و پرچ، کلمپ، رانرو و یا انواع پروفیل به بدنه ساختمان متصل می‌گردند. توجه کنید که لایه عایق حرارتی با چسب و همینطور اتصالات مکانیکی به صورت جداگانه به بدنه ساختمان اتصال می‌یابد. فضایی که بین لایه عایق حرارتی و لایه رویی نما وجود دارد و اصطلاحاً به آن فضای تهویه نیز می‌گویند حکم لایه ضد رطوبتی را داشته و مانع از انتقال رطوبت به بدنه ساختمان می‌گردد.

 

 

انواع نمای خشک

همانطور که اشاره کردیم، نمای خشک یک سیستم اجرایی است و تنها به یک نما ختم نمی‌شود. هرمتریالی که بتوان با استفاده از سیستم خشک اجرا کرد را می‌توان در دسته بندی انواع نمای خشک قرار داد. تعداد نماهایی که در دسته نماهای خشک قرار می‌گیرند، زیاد و متنوع است. دقت داشته باشید که سیستم اجرای این نماها خشک است اما در جزییات و متناسب با نوع متریال، نحوه نصب آن ها با یکدیگر متفاوت خواهد بود.

نماهایی مثل : نمای کامپوزیت، نمای شیشه ای، نمای سرامیک خشک،  نمای آجری، نمای سنگی خشک و که در ادامه هرکدام را بررسی خواهیم کرد.

 

نمای سرامیک خشک

در نمای سرامیک خشک می‌توان از سرامیک پرسلانی توپر ( فول بادی) و یا سرامیک پرسلانی مجوف (دارای حفره‌های درونی) استفاده کرد.
به طور کلی ۲ روش برای نصب سرامیک خشک وجود دارد :
1-
نصب نمایان (visible) 
2-
نصب غیرنمایان (unvisible)

 

روش اجرای نمای خشک نمایان و غیر نمایان

عموما در اجرای نمای خشک سرامیک شیوه نصب نمایان و غیر نمایان مطرح می‌شود.
نحوه اجرای نمای سرامیک خشک نمایان(کلیپسی) به این صورت است که در آن اتصالات و گیره‌ها نمایان هستند البته در انتخاب رنگ گیره‌ها باید دقت کرد تا رنگی متناسب با نما به کار رود.
در سیستم غیر نمایان اتصالات و گیره‌ها پشت تایل‌ها قرار گرفته و نمایان نیستند.‌
این موارد در اجرای نمای سنگی نیز وجود دارد چرا که نمای سنگی را نیز می‌توان به روش خشک اجرا نمود و با اجرای نمای خشک سنگ از بار مرده وارده بر ساختمان کم کرد.

 

اجرای نمای خشک آجر

به طور کلی اجرای نمای آجری به دو روش ملاتی و خشک انجام می‌شود. نمای خشک آجری بدون استفاده از هیچگونه ملات اجرا می‌شود.
عموما در اجرای نمای خشک آجر  یک لایه عایق حرارتی به بدنه ساختمان متصل می‌شود و پس از آن از پروفیل و ریل‎‌های فلزی، پیچ و قطعات فلزی با فاصله از عایق حرارتی بر روی چهارچوب قرار گیرند. فاصله ای که میان چهارچوب و عایق حرارتی به وجود می‌آید، باعث می‌شود تا عایق بندی حرارتی ساختمان بهبود پیدا کند.

شاقول بودن و بندکشی در نصب نمای آجری تاثیر بسزایی در نتیجه نهایی دارد و باید در انتخاب رنگ ملات بندکشی متناسب با رنگ آجها دقت شود.

 

نمای کامپوزیت

از دیگر انواع نمای خشک که بسیار پرکاربرد و پرطرفدار است نمای کامپوزیت است که نمایی مدرن به حساب می‌آید و کاملا به روش خشک اجرا می‌شود

به دلیل سرعت بالای و نصب اسانی که اجرای نمای کامپوزیت دارد توانسته است محبوبیت زیادی پیدا کند و تنها با قدم زدن در شهر ساختمان های بسیار زیادی را پیدا خواهید کرد که با استفاده از این متریال اجرا شده اند.
به طور کلی ۳ روش برای اجرای نمای کامپوزیت وجود دارد:

۱-روش فیکس
۲-روش هنگ
3-
روش H و L

نکته مهم در رابطه با نمای کامپوزیت انتخاب ورق مناسب متناسب با ویژگی‌های محل پروژه است.

 

نمای خشک سنگ

امروزه اجرای نمای سنگی با نصب سنگ پلاک به شیوه خشک و بدون ملات نیز متداول است که هم به روش نمایان یا Visible و هم به صورت غیرنمایان در قالب سیستم کیل (پیچ و انکر) انجام می‌پذیرد. نصب با استفاده از پروفیل‌های ریلی نیز از دیگر روش‌های اجرای نمای سنگی خشک است.

 

نمای خشک استرچ متال

یکی دیگر از انواع نمای خشک نمای استرچ متال است که خود به نوعی به عنوان نمای دو پوسته شناخته می‌شود. این نما به عنوان پوسته دوم بر روی نمای اصلی ساختمان قرار می‌گیرد و تشکیل شده از ورق‌های فلزی است.

این ورق های فلزی با استفاده از دستگاه  CNC برش داده شده و مورد کشش قرار می‌گیرد. اجرای استرچ متال نیز مانند کامپوزیت تنها به روش خشک امکان پذیر است

 

نمای شیشه‌ای

یکی از متداول‌ترین نماهای خشک ساختمن نماهای شیشه ای هستند که احتمالا در ساختمان های تجاری ، برج ها و برخی از ساختمان های اداری آن را مشاهده کرده اید.

انواع نمای شیشه ای نیز به علت روش اجرایشان به عنوان نمای خشک به حساب می‌آیند. نمای شیشه‌ای با استفاده از پروفیل و نگهدارنده‌های مخصوص اجرا می‌شود و سیستم های مختلفی دارد. سیستم کرتین وال، اسپایدر و از سیستم‌های خشک در نصب شیشه هستند

 

نمای HPL (اچ پی ال)

ورقهای اچ پی ال ورق هایی با روکش چوب یا سایر مواد هستند که کاربردهای گوناگونی دارند و در قسمت های مختلفی از ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند.

در واقع ترکیب تشکیل دهنده ورق های hpl لایه های سلولزی و رزین های فنولیک است که با قرار گرفتن در دمایی بیش از 180 درجه سانتی گراد به استحکام لازم می‌رسند و با روکش نهایی که روی این ورق ها را می‌پوشاند، برای استفاده در نما یا هر بخش دیگری آماده شوند.

اچ پی ال نیز به عنوان متریالی شناخته می‌شود که تنها راه اجرای آن روش خشک است به همین دلیل است که نمای اچ پی ال نیز در دسته نماهای خشک قرار می ‌گیرد.

 

 

مهندسان شهر

شبکه های اجتماعی

نظرات شما