پایان کار چیست ؟
همانگونه که اخذ جواز ساختمان با انجام طراحی معماری برای آغاز عملیات ساختمانی مهم ترین مدرک مورد نیاز است ، پس از اتمام ساخت و ساز نیز اخذ گواهی پایان کار به عنوان مهم ترین مدرک اتمام پروژه مد نظر می باشد . پایان کار نشان دهنده اجرای ساختمان طبق نقشه های مصوب و مقررات اجرایی استاندارد است و عدم وجود آن حاکی از مشکلی در کار است . پس از پایان مراحل ساخت و ساز ، با مراجعه مالک به مراجع قانونی و در خواست صدور گواهی پایان کار ساختمان ، بازدیدها و بررسی های لازم توسط کارشناسان شهرداری صورت گرفته و در صورت نبود بدهی ، خلاف و تناقض اجرا و نقشه و همچنین رعایت موارد و مقررات قانونی و فنی در ساختمان سازی ، مدرکی با عنوان پایان کار تحویل مالک می گردد . این مرحله الزامی برای صدور و انتقال سند می باشد .
گواهی پایان کار مدرکی است که پس از اتمام ساخت و ساز با توجه به شناسنامه فنی ملک صادر می شود و مشخص می کند بنای ساخته شده مورد تأیید ارگان های مرتبط است . بنابراین توصیه می شود که هنگام خرید ملک علاوه بر پروانه ساختمانی ، پایان کار نیز رؤیت شود.
کارکردهای مهم این مدرک تأیید فنی ساختمان ، نداشتن خلاف ساختمانی و امکان صدور سند است .
بدون گواهی پایان کار امکان صدور سند برای هیچ یک از واحد های ساخته شده نیست .
در گواهی پایان کار مشخصات کامل ساختمان شامل متراژ عرصه ، اعیان ، تعداد طبقات ، مشاعات و کاربری تمام اجزای ساختمان و ... وجود دارد . هزینه اخذ این گواهی به کاربری ملک ، متراژ زمین و تعداد طبقات و ... بستگی دارد که به عهده مالک یا نماینده قانونی او می باشد ؛ مگر آنکه طبق توافقاتی این وظیفه به شخص دیگر واگذار شده باشد .
قرارداد پیش فروش ساختمان باید در دفتر اسناد رسمی تنظیم شود و به مؤجب آن فروشنده متعهد به اخذ گواهی پایان کار پس از اتمام ساخت می شود. همچنین تاریخ دقیق انتقال سند واحد مربوطه نیز در قرارداد پیش فروش تعیین می شود ؛ پس تا آن تاریخ پایان کار بایستی اخذ شده باشد . چنانچه در تاریخ مقرر فروشنده حاضر به انتقال سند نبود ، می توانید الزام وی به تنظیم سند رسمی را بخواهید . چنانچه گواهی پایان کار اخذ نشده باشد ، ابتدا باید در دادخواست خود الزام فروشنده به اخذ آن و سپس الزام به تنظیم سند را در خواست کنید . اگر ملک ساخته شده دارای تخلف باشد ، به کمیسیون ماده 100 ارجاع داده می شود . در صورت رأی مبنی بر پرداخت جریمه ، مالک آن را تقبل کرده و سپس گواهی پایان کار صادر خواهد شد .
مراحل اخذ گواهی پایان کار
- تشکیل پرونده توسط مالک و تنظیم فرم درخواست توسط ناظر و مالک ، نامه در خواست به شهرداری برای اخذ دستور ، فرم ثبت شماره و تاریخ در دبیرخانه ، تعیین زمان برای بازدید کارشناس دفتر فنی انجام می شوند . چنانچه ملک احداث شده نوساز باشد ، پرداخت عوارض نوسازی و ارائه رسید الزامی است .
- بازید کارشناسان شهرداری و دفتر فنی و تنظیم گزارش از وضع موجود و تکمیل فرم روند اجرای عملیات ساختمان توسط ناظر و ارائه آن به مالک
- تعیین تخلف : در این مرحله پروژه بسته به تخلف دو مسیر را طی می کند . راه اول آن است که هیچ خلافی نداشته و بدهی ها از قبل نیز چک می شوند و پرداخت می شوند . در نهایت پرونده به محاسبات ارجاع داده می شود . سپس برگه اتمام بنا که در آن پیش نویس پایان کار ساختمان و رسید تأیید بازرسی ارائه شده است ، آماده می گردد . در صورت داشتن تخلف ساختمانی ، پرونده به ماده 100 یا کمیسیون داخلی ارجاع داده می شود . پس از بررسی های لازم میزان جریمه و ... تعیین می شود که مالک با پرداخت آن ادامه مراحل اخذ پایان کار را طی می کند . در صورت عدم پرداخت آن حکم تخریب صادر می گردد و چنانچه تا دو ماه این کار انجام نشود، شهرداری خود اقدام به تخریب نموده و هزینه تخریب را نیز دریافت می کند .
با طی مسیرهای مختلف ، پرونده به مرحله پیش نویس رسیده و واحد تشکیل پرونده شهرداری آن را انجام می دهد . سپس گواهی پایان کار طبق مشخصات ساختمان تکمیل می گردد. در مرحله بعد تأییدات لازم جهت صدور گرفته می شود . پس از امضای نهایی شهردار ، پرونده به دبیرخانه ارجاع و گواهی ، ممهور به مهر و دارای شماره و تاریخ می شود .
مدارک مورد نیاز جهت درخواست پایان کار
1.اصل و کپی سند مالکیت
2.اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی
3.در صورت فوت مالک ، اصل وکپی انحصار وراثت و کپی مدارک شناسایی ورثه
4.اصل و کپی فیش عوارض نوسازی سالیانه
5.اصل و کپی فیش آب ، برق ، گاز و تلفن
6.ارائه کارت سازه ، برگه اتمام عملیات ساختمانی و کلیه گزارشات مرحله ای و همچنین تأییدیه استاندارد برای آسانسور در ساختمان های نوساز
7.اصل و کپی پروانه ساختمانی
8.نقشه معماری ملک دارای مهر شهرداری منطقه به همراه CD
پایان کار ساختمان های قدیمی
امروزه تعیین کاربری املاک در طرح جامع انجام می گیرد ؛ اما از آنجا که قبل از سال 49 چنین برنامه ای وجود نداشت ، هر گونه استفاده از ساختمان و ملک حق تملک افراد محسوب می شد . از این رو نیازی به اخذ پایان کار هم نبود . در ساختمان های قدیمی برای اخذ پایان کار جدید بسته به مدارک در دسترس عمل می کنند . جهت انتقال سند ساختمان های کلنگی به پایان کار جدید نیاز است . به طور کلی مالکان ساختمان هایی با قدمت بیش از حدود 29-30 سال بایستی جهت اخذ پایان کار جدید اقدام نمایند .
1.می توان گفت تعدادی ساختمان های قدیمی و کلنگی یک پایان کار قدیمی دارند که در این صورت با بردن آن و سایر مدارک لازم نسبت به گرفتن پایان کار جدید اقدام می شود و البته نیازی به برگه اتمام عملیات ساختمانی در این مورد نیست .
2.در حالت دیگر سند و پایان کار قدیمی موجد هستند اما مالک بدون کسب مجوز تغییراتی در ملک ایجاد کرده است . به طور مثال یک طبقه یا نیم طبقه به ساختمان افزوده و مواردی از این قبیل . موارد خلاف معمولا به کمیسیون داخلی شهرداری یا کمیسیون ماده صد ارجاع داده شده و سپس با مدارک موجود و پرداخت جریمه پایان کار جدید صادر خواهد شد .
3.دسته ای از ساختمان های کلنگی هم هستند که بدون هیچ گونه مجوزی ساخته شده اند و پایان کار و سندی ندارند . اخذ پایان کار برای اینگونه ابنیه بسیار دشوار است و توصیه می گردد به وکلای حقوقی مراجعه شود .
مدارک مورد نیاز جهت اخذ پایان کار جدید برای ساختمان قدیمی
1.اصل و کپی سند مالکیت (ارائه سند 6 دانگ الزامیست)
2.حضور مالکین یا وکیل قانونی الزامیست ؛ در صورتی که مالک حقوقی باشد معرفی نامه رسمی با تعیین حدود اختیارات نماینده رسمی شرکت الزامیست .
3.اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی مالک یا مالکین
4.اصل و کپی وکالتنامه محضری در صورت مراجعه وکیل ، اصل و کپی مدارک شناسایی وکیل
5.اصل و کپی فیش نوسازی پرداخت شده سال جاری
6.در صورت فوت مالک ، اصل وکپی انحصار وراثت و کپی مدارک شناسایی ورثه
7.اصل و کپی فیش آب ، برق ، گاز و تلفن
8.در صورت داشتن پایان کار ؛ ارائه آن
9.نقشه 2000/1 (هنگام تشکیل پرونده در دفتر خدمات الکترونیک ارائه می شود)
10.برگه استحکام بنا و برگه اتمام عملیات ساختمانی برای ساختمان های بعد از سال 1349
شرایط صدور پایان کار ؛ مصوب سال 1396
با توجه به روند افزایش جمعیت و نیاز به مسکن جدید درنتیجه تغییر زیرساخت های شهری و افزایش حجم توده ساختمان ها ، اهمیت امنیت ساختمان ها و لزوم نوسازی بافت های فرسوده بسیار مورد توجه است . از ابتدای دی ماه سال 96 صدور پایان کار منوط به ارائه گواهینامه واکنش در برابر آتش برای نمای ساختمان است و در بازرسی های فنی این مسئله چک خواهد شد.
طبق این بخشنامه تمامی دستگاه های اجرایی و پیمانکاران ساختمانی موظف به استفاده از مصالح دارای تأییدیه سازمان ملی استاندارد ایران و یا گواهینامه های فنی طبقه بندی واکنش در برابر آتش از مراجع مربوطه باشند . به این ترتیب اخذ پایان کار از شهرداری مشروط به اخذ گواهینامه ی فنی از مرکز تحقیقات راه ، مسکن و شهرسازی می باشد .
به علاوه تأییدیه سازمان آتش نشانی از مدارک بسیار لازم جهت اخذ پایان کار است . در مواردی که ساختمان تمام موارد و ضوابط آتش نشانی را رعایت نکرده باشد و البته در پروژه های خاص ، طبق در خواست مالک گواهی پایان کار موقت برای متوقف نشدن کار صادر می گردد .
گواهی پایان کار موقت ، پایان کاری یک ساله است که بنابر شرایط خاص پروژه با موافقت سازمان های مربوطه تحویل مالک می گردد . در ابتدا سازمان آتش نشانی تآییدیه ایمنی موقت یک ساله جهت این امر به شهرداری منطقه ارسال می کند و پیرو آن شهرداری گواهی پایان کار موقت را صادر می نماید . پس از مدت زمان مقرر چنانچه مواردی که مؤجب عدم تأیید نهایی بودند ، رفع شدند ؛ سازمان آتش نشانی تأییدیه نهایی و شهرداری پایان کار دائم را صادر می کند و پس از مراحل انتقال سند ممکن خواهد بود .
نظرات شما