کد خبر : 3098 تاریخ انتشار : 1399/5/27 3504
اخذ مالیات از خانه های خالی راهی برای ایجاد آرامش بازار مسکن

در گفتگو با نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک مطرح شد
اخذ مالیات از خانه های خالی راهی برای ایجاد آرامش بازار مسکن

نایب رئیس مشاوران املاک گفت اخذ مالیات از خانه های خالی می تواند آرامش را به بازار مسکن بازگرداند.
حسام عقبایی در گفتگو با خبرنگار مهندسان شهر با اشاره به مطلب فوق اظهار داشت: متاسفانه در کشور با پدیده ای به نام خانه های خالی مواجه هستیم شیوع این پدیده نه تنها در ایران بلکه در تمام کشورهای دنیا نیز وجود دارد. از این رو شاهد وجود خانه های خانی در تمام دنیا هستیم و نمی توان این معضل را کتمان کرد.
وی در ادامه افزود: اینکه چه میزان از خانه ها خالی است شاخص مهمی برای ارزیابی وضعیت مسکن در کشور می باشد. بر اساس آمار رسمی مرکز آمار ایران در حال حاضر حدود ۲۵ هزار خانه خالی در کشور وجود دارد. بدین معنا که ۱۰ درصد از خانه‌ها در کشور فاقد از سکنه می باشد. اما این در حالی است که متوسط خانه‌های خالی در کشورهای توسعه یافته به طور تقریبی تنها ۵ درصد است که این یک امر طبیعی و بدیهی تلقی می شود. از این رو باید میزان خانه های خالی در کشور ترمیم شده و به میانگین جهانی نزدیک شود.
عقبایی در ارتباط با روش های کاهش آمار خانه های خالی گفت: اخذ مالیات از خانه‌های خالی یکی از روش‌های کاهش آمار این خانه ها در سطح کشور می باشد که از این طریق می‌توان با کاهش میل به حضور سوداگران در بازار مسکن مواجه شد.
وی ادامه داد: حضور پررنگ سودا گران مسکن باعث کاهش عرضه افزایش قیمت مسکن و در نهایت بالا رفتن نرخ اجاره‌بها طی سال‌های گذشته شده است.
نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک درباره نقش وضع قوانین بازدارنده برای نگهداری خانه های خالی گفت: وضع قوانین لازم می تواند عاملی برای عرضه بخشی از مسکن های خالی به بازار شود که این خود در تعدیل قیمت مسکن، کاهش اجاره بها نقش بسزایی دارد چرا که متاسفانه امروزه بسیاری از سوداگران مسکن تنها با هدف افزایش سرمایه خود اقدام به عدم عرضه مسکن می کند اتفاقی که در سال‌های گذشته با آن بسیار مواجه بودیم.
وی قوانین مالیاتی در کشورهای توسعه یافته را بازدارنده برشمرد و اذعان داششت: دریافت مالیات از خانه‌های خالی و عایدی مسکن در کشورهای پیشرفته نقش موثری در کنترل قیمت بازار این کالا دارد.
عقبایی گفت: سازمان امورمالیاتی در جریان اجرای این قانون نباید به دنبال کسب درآمد بلکه باید در تلاش برای تحت فشار قراردادن مالکان به منظور وارد کردن این واحدهای مسکونی به شبکه عرضه باشد.
وی به وجود خانه‌های لوکس در لیست واحدهای مسکونی خالی اشاره کرد و گفت: گاهی حتی اقشار متوسط به پایین جامعه توان اجاره انباری یا پارکینگ چنین خانه‌هایی را ندارند و از همین رو اگر قانون مالیات بر خانه‌های خالی اجرا شود، می‌تواند به تغییر الگوی ساخت‌وساز به نفع اقشار متوسط و ضعیف جامعه تغییر کند.
نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران با اشاره به تاخیر در اجرای این قانون، گفت: این قانون باید ۴۰ سال قبل تصویب و اجرا می‌شد و اکنون هم برای اجرای آن دیر نیست.
وی اضافه کرد: یک سال فرصت برای رصد و شناسایی خانه‌های خالی در حقیقت زمانی است که مالکان این خانه‌ها بتوانند واحد مسکونی خود را وارد شبکه عرضه برای فروش یا اجاره کنند.
عقبایی در خصوص ضمانت اجرایی این قانون برای تاثیرگذاری در قیمت مسکن  و اجاره‌بها نیز بیان کرد: میزان مالیات تعیین شده برای این نوع خانه‌ها باید آنقدر بالا در نظر گرفته شود که نگهداشت خانه خالی توجیه اقتصادی نداشته باشد.
نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران در پایان خاطر نشان کرد: در صورتی که رقم مالیات پرداختی پایین باشد، سوداگری در بازار مسکن ادامه پیدا می‌کند و از همین رو باید به شکل پلکانی رقم مشخص شده افزایش یابد تا در نهایت انگیزه ورود سرمایه‌های سرگردان به بازار مسکن را کاهش دهد.
گفتنی است متوسط قیمت فروش هر مترمربع زمین یا زمین ساختمان مسکونی کلنگی طی زمستان سال گذشته از طریق بنگاه‌های ملکی در شهر تهران به ۲۰۸ میلیون ریال با میانگین مساحت ۲۳۵ مترمربع رسید که این رقم نسبت به فصل قبل از آن یعنی پاییز ۱۳۹۸ به میزان ۱۱.۱ درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل یعنی زمستان ۱۳۹۷ به میزان ۴۳.۱ درصد افزایش داشت.
قانون مالیات بر خانه‌های خالی که در سال ۱۳۹۴ مصوب و برای اجرا در سال ۱۳۹۵ ابلاغ شد، تاکید دارد که در شهرهای بیش از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت و به استناد سامانه ملی املاک و اسکان کشور که از طریق وزارت راه‌وشهرسازی ایجاد می‌شود، خانه‌های خالی از سال دوم بدون سکنه بودن مشمول پرداخت مالیات می‌شود.

مهندسان شهر

شبکه های اجتماعی

نظرات شما

اخبار مرتبط