به گزارش مهندسان شهر، با بیحوصلگی بنگاههای مشاور املاک را از زیر نظر میگذراند و با دیدن قیمتهای حک شده در تابلوی املاکیها خسته و بیحوصله به نقطه اول بازمیگردد، این حال و روز افرادی است که این روزها به دنبال خانه هستند.
افزایش بی حساب و کتاب ودیعه مسکن و اجاره بها که هر سال با درصد بالایی اعمال میشود و یا افزایش قیمت مسکن که نرخ مصوبی ندارد و به گفته مشاورین املاک بیشتر بر مبنای سلیقه شخصی مالکان و صاحبخانهها اعمال میشود، شرایط دشواری را در جامعه ایجاد کرده است که درمان آن نیازمند نه یک مُسکن بلکه چارهای درست و حسابی است تا بتواند این گره کور را که سالهاست بر موضوع مسکن چنبره زده، بازگشایی کند.
مسکن، سرپناهی که بهعنوان یکی از اولین دغدغههای یک خانواده برای گذران زندگی در اولویت قرار دارد.
جوانی که برای تشکیل خانواده و ازدواج قدم برمیدارد نخستین چالش پیش روی خود را تهیه مسکن میبیند.
شاید در گذشته زندگیهای خانوادگی و دسته جمعی برای خود حال و هوایی داشت و فرزندان در کنار پدران و مادران در یک اتاق زندگی میکردند اما با گذشت زمان و زندگیهای امروز ، استقلال زوجین یکی از مهمترین و منطقیترین خواستههای آنان است.
در این میان اگر از خرید خانه که این روزها رویایی دست نیافتنی حداقل برای اقشار متوسط رو به پایین جامعه است صرف نظر کنیم، رهن و اجاره خانه هم سر به فلک میکشد، واحدهای کوچک آپارتمانی با رهنهای بالا و اجارههای سنگین کمر قشر متوسط و ضعیف جامعه را خم کرده است، معضلی که یکی از اصلیترین دلایل به تاخیر افتادن ازدواج جوانان و در نتیجه بروز آسیبهای بعدی تلقی میشود و همچنین مهاجرت از شهرها به حاشیه شهر و روستاها را افزایش داده است.
در سالهای گذشته و دولتهای مختلف کم و بیش برای تامین مسکن گامهایی برداشته شد که میتوان موثرترین آن را اجرای طرح مسکن مهر دولت نهم و دهم دانست.
طرحی که به مدلی موفق تبدیل شد
طرحی که گرچه در اجرا با مشکلاتی مواجه شد و البته صد در صد به موفقیت نرسید اما توانست اقشار ضعیف جامعه را خانهدار کند و در کل الگوی موفقی تلقی شود.
یکی از ایرادات طرح مسکن مهر مکانیابی نامناسب و عدم کیفیت در استفاده از مصالح بود اما باز هم نمیتوان صد در صد به آن ایراد گرفت.
پس از آن با روی کار آمدن دولت یازدهم، وزیر مسکن، طرح مسکن مهر را در حالی مضحک و نامناسب خواند که دولتش طی ۸ سال هیچ اقدام درخوری در حوزه مسکن انجام نداد.
آخوندی با تمسخر سازوکار مسکن مهر از اجرای پروژهای دیگر در حوزه ساخت خانه خبر داد اما شاهد بودیم که تنها نام اقدام مسکنملی شنیده میشود و تا آخرین سال از عمر ۸ ساله دولت سابق اتفاقی به منصه ظهور ننشست.
مسکن اقدام ملی، طرحی ناپخته که از سر بیمیلی مطرح شد
طرح مسکن اقدام ملی اما از همان ابتدا هم ناموفق بود چرا که در سال آخر دولت پیشنهاد دهنده حرف و حدیث اجرای آن به میان آمد و به گفته معاون عمرانی استاندار فارس، تنها برای افرادی مناسب بود که هنگام اجرا ۴۰۰ تا ۴۵۰ میلیون تومان آورده داشته باشند آن هم به نرخ همان روز!
آوردهای که بدون شک نه برای یک جوان در آستانه ازدواج و نه برای زوجهایی که تازه زندگی مشترک را آغاز کردهاند با نرخ تورمی که در جامعه وجود دارد، امکانپذیر نیست، از این رو به نظر میرسد آنچه که در دولت یازدهم و دوازدهم بیش از همه مورد غفلت واقع شد، بحث مسکن بود که آسیبهای دیگر را با خود به دنبال آورد.
نظرات شما