علی اضغر عنابستانی باتوجه به اخباری که در خصوص افزایش تسهیلات ازدواج منتشر شده بود، اظهار کرد:
مصوبات دیروز کمیسیون اجتماعی مجلس در واقع بخش کوچکی از بسته کاملی است که در کمیسیون ویژه جوانان، جمعیت و تعالی خانواده در حال بررسی است. به نظرم، بهتر است تا زمانی که طرح «جوانی جمعیت»به صورت کامل ارائه نشده، شرح و بسطی در خصوص جزییات آن نداشته باشیم. اما به طور کلی، مسئله حیاتی در این بازه زمانی در کشور، فرصت بسیار کمی است(حدود ۷الی ۸سال) که ایران برای استفاده از پنجره جمعیتی خود دارد. یعنی اقتصاد و مدیریت کشور، کمتر از یک دهه فرصت دارد تا از این پنجره جمعیتی به نفع توسعه پایدار کشور استفاده کند.
علی اصغر در ادامه افزود: اگر برای تداوم رشد جمعیت و تسهیل ازدواج فکر عاجلی نشود، با بسته شدن پنجره جمعیتی کشور، جبران خسارات برآمده از آن برای اقتصاد، معیشت و اساسا تمدن ایرانی و اسلامی بسیار دشوار خواهد بود. اعداد، ارقام و آمارها هم به شکل تاسف آوری حاکی از آن است که متاسفانه ایران به سمت کاهش دامنههای جمعیت پیش میرود.
سخنگوی کمیسیون جوانان، جمعیت و تعالی خانواده ضمن تشریح آمارهای این حوزه گفت: درحالحاضر نرخ باروری به ازای هر بانوی ایرانی، ۱.۷درصد از نرخ استاندارد کمتر است. در حالی که نرخ نقطه سر به سر باروری، ۲.۱درصد است. یعنی ایران ۴دهم درصد از نقطه سر به سر نیز پایین تر است و در رنکینگ جهانی از منظر نرخ باروری جزء کشورهای انتهایی جدول جهانی قرار دارد. این را میگویم که مخاطبان بدانند اهمیت مسئله چیست و متوجه شوند که اگر هرچه سریعتر در این زمینه اقدامات معقول و فوری صورت نگیرد، تبعات جبرانپذیری در روند توسعه کشور خواهد داشت.
نماینده مردم سبزوار افزود: ۹سال است که مقام معظم رهبری، ضمن ابلاغ سیاستهای کلی جمعیت در این زمینه هشدار میدهند. اما اقدام قابل توجهی که بتواند رویه را تغییر دهد، نه در ساختار اجرایی و نه در ساختار تقنینی مشاهده نشد. مجلس فعلی با درک فرصت اندک کشور، طرح جوانه جمعیت را مطرح و بلافاصله پس از آن بحث استفاده از ظرفیت اصل۸۵ قانون اساسی را ارائه کرد. خوشبختانه مجلس هم به این طرح رای داد. مبتنی بر ظرفیت اصل۸۵قانون اساسی، هر ایدهای را که کمیسیون جوانان و جمعیت تصویب کند به صورت آزمایشی در یک دوره ۵ساله به صورت قانون در میآید.
تلاش برای حفظ دامنههای جمعیتی کشور
عنابستانی در پاسخ به این پرسش که مجلس در این طرح چه گزاره هایی را برای حفظ پنجره جمعیتی کشور مورد توجه قرار داده؟ گفت: رویکرد کلی کمیسیون آن است که هم ازدواج تسهیل شود، هم فرهنگ ازدواج در جامعه تغییر کند و هم فرزندآوری و ازدیاد نسل از این طریق ترویج شود. از سوی دیگر باید امید و اعتماد والدین را نسبت به آینده و رفاه فرزندانشان تضمین کند. ضمن اینکه هزینههای سنگین فرزندآوری یا درمان ناباروری را نیز پوشش دهد. چنین مواردی، طبیعتا نیازمند تهیه بسته قانونی کاملی از همه موارد تشویقی، تنبیهی و ممنوعیتها است که در طرح جوانی جمعیت، ابعاد مختلف آن مورد بررسی قرار گرفته و به زودی راهی صحن برای تصویب میشود.
او در ادامه افزود: از جمله مهمترین موارد در این بسته قانونی، بحث افزایش تسهیلات ازدواج به رقم حداقل ۱۰۰میلیون تومان است. مورد بعدی برنامهریزی برای ارائه مسکن مناسب و افزایش تسهیلات مسکن با اولویت زوجهای جوان و خانوادههای دارای فرزند است. ضمن اینکه مجلس برنامهریزی کرده تا با تولد هر فرزند، سهام ویژه و قابل توجهی در اختیار خانوادهها قرار بگیرد. سهام سودآوری که خانوادهها میتوانند از آن به عنوان پشتوانهای برای آینده استفاده کنند. در عین حال وظایف دستگاهها برای فرهنگسازی ازدواج و فرزندآوری در این بسته پیشبینی شده تا بخشهای آموزشی، فرهنگی، رسانهای و...بر اساس یک راهبرد واحد عمل کنند.
عنابستانی در پایان خاطرنشان کرد: امیدوارم در روزهای پایانی هفته که کمیسیون ویژه جوانان و جمعیت به صورت فشرده جلسه خواهد داشت، چکش کاریهای نهایی برای ارائه طرح انجام شود تا طرح روز شنبه برای ارائه به صحن آماده شود. البته نمایندگان بر اساس تجویز اصل ۸۵ وارد بررسی طرح نمیشوند و فقط زمان آزمایشی اجرای طرح که بر اساس پیشنهاد کمیسیون ۵ساله است مشخص خواهد شد. بعد از طی این مراحل، طرح مصوب راهی شورای نگهبان میشود و به سرعت در مسیر عملیاتی شدن قرار میگیرد. امیدوارم خانوادههای ایرانی قبل از پایان سال بتوانند از تسهیلات و رویکردهای تشویقی طرح بهرهمند شوند.
نظرات شما