کد خبر : 5557 تاریخ انتشار : 1399/11/14 2966
آیا مسکن وارد رکود می شود؟

به گزارش مهندسان شهر :

حوزه مسکن با افزایش قیمت دلار از سال 96 روند صعودی را تجربه کرده است

اگر چه این روند در دوماه گذشته تقریبا ثابت بوده اما همچنان رشد نجومی قیمت مسکن ار سال96 تا سال 99 غیرقابل باور است

حسن محتشم اظهار کرد: بازار مسکن همواره طی دهه‌های گذشته روال سینوسی داشته و به نظر من این روند همچنان سینوسی خواهد بود. از سه سال پیش یعنی پایان سال ۱۳۹۶ که رشد نرخ دلار آغاز شد مسکن هم پس از یک دوره رکود پنج ساله شروع به رشد نرخ کرد که تا دی ماه امسال ادامه یافت؛ هرچند سرعت رشد آن گرفته شده است.

وی افزود: اینکه بازار مسکن از دو ماه قبل به آرامش قیمتی رسیده به ثبات نرخ ارز برمی گردد. دلار تا مرز ۳۰ هزار تومان بالا رفت اما هم اکنون حدود ۲۳ هزار تومان شده که نسبت به سه سال قبل حدودا شش برابر شده است. مسکن هم تقریبا همین مقدار رشد کرد.

این کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه در بهمن ماه نیز با کسادی معاملات مواجهیم خاطرنشان کرد: در بهمن سال‌های گذشته که به شب عید نزدیک می‌شدیم معمولا معاملات افزایش پیدا می‌کرد. یکی از دلایل این بود که متقاضیان می‌خواستند از تورم سال آینده مصون بمانند. اما هم اکنون تقریبا به نیمه بهمن رسیده‌ایم و بازار در رکود قرار دارد. علت این است که متقاضیان واقعی توان خرید ندارند و سرمایه‌گذاران هم با توجه به ثبات نرخ ارز برای خرید مسکن ریسک نمی‌کنند. این باعث شده که نرخ مسکن به ثبات نسبی برسد. در سال کالاها نیز شاهد ثبات نسبی نرخ هستیم.

محتشم ادامه وضعیت کنونی را مشروط به آرامش بازار ارز و شرایط سیاست خارجی دانست و گفت: مقطع کنونی می‌تواند آغاز یک دوره رکود سه تا پنج ساله برای بازار مسکن باشد؛ به شرطی که این بازار از ناحیه سایر متغیرها همچون شرایط بین‌المللی دچار شوک نشود و شاهد رشد نرخ ارز و طلا نباشیم. بعد ممکن است به‌تدریج سرمایه‌ها به بخش مسکن بیاید و معاملات کم کم افزایش پیدا کند. بخشی از این ورود نقدینگی از بورس خواهد بود؛ زیرا به دلیل روند کاهشی بازار سرمایه، سهامداران دچار دلزدگی شده‌اند.

وی با بیان اینکه بخش مسکن با کمبود تولید مواجه است که می‌تواند فشار تقاضا و رشد نرخ مجدد را در پی داشته باشد گفت: دولت برای جلوگیری از افزایش نرخ مسکن باید نگرشها به حوزه ساخت‌وساز را تغییر دهد. توزیع ساخت در مناطق دارای تقاضای واقعی و کوچک‌سازی می‌تواند بخشی از این تغییر باشد.

مسکن باید از یک کالای سرمایه‌ای به کالای مصرفی تبدیل شود تا به آرامش برسد. در بخش تولید باید تمهیدات، تسهیلات لازم فراهم شود تا سازندگانی که هم اکنون به دلیل نااطمینانی از شرایط اقتصاد کلان و تورم حاکم بر این بخش، ریسک سرمایه‌گذاری را نمی‌پذیرند برای تعریف پروژه‌های جدید ترغیب شوند.

این عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان استان تهران، مهم‌ترین چالش حوزه ساخت‌وساز را عدم ثبات نرخ زمین و مصالح ساختمانی دانست و گفت: سازندگان نمی‌دانند که قرار است با چه نرخ تمام شده‌ای پروژه را به پایان برسانند و با چه قیمتی بفروشند. افزایش هزینه‌ها از ناحیه دستگاههای خدمات رسان مثل شهرداری، نظام مهندسی، تامین اجتماعی و مالیات از دیگر مشکلات حوزه ساخت‌وساز است.

قیمت مسکن در تهران متری ۲۷.۴ میلیون تومان

بنابراین گزارش، دی امسال متوسط نرخ هر متر مسکن در شهر تهران ۲۷ میلیون و ۳۹۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱.۸ و ۹۸.۳ درصد افزایش دارد. طبق اعلام بانک مرکزی همچنین تعداد معاملات انجام شده در دی ماه سال ۱۳۹۹ معادل ۳.۵ هزار فقره بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۶۷.۱ درصد کاهش و در مقایسه با ماه قبل ۳۷.۶ افزایش را نشان می‌دهد.

مهندسان شهر

شبکه های اجتماعی

نظرات شما

اخبار مرتبط

news
21اذر1403

خانه های لوکس

مالیات بر خانه‌های لوکس تعیین شد

news
14اذر1403

ساخت و اجرای طرح‌های مسکن

تعیین و اختصاص ۳۰ همت برای ساخت و اجرای طرح‌های مسکن

news
14اذر1403

اعطای سند مالکیت

اعطای شناسه یکتا به هر واحد آپارتمان تا صدور سند مالکیت 

news
12ابان1403

قیمت ساختمان

مسکن و علل رکود پیش رو

news
5ابان1403

اجاره پارکینگ

بازار اجاره سالانه پارکینگ در ساختمان‌های جنوب تهران ۵ میلیون پیش ۲ میلیون تومان اجاره

news
24مهر1403

بازار مسکن

ریسک «تنش در منطقه» باعث تغییر رفتار بازار مسکن شد