به گزارش مهندسان شهر، همزمان با شروع مهرماه، قرار است نهمین دوره انتخابات هیاتمدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان در کل کشور برگزار شود. اهمیت نظام مهندسی بر کسی پوشیده نیست، طبق قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، ازجمله مهمترین کارکرد این نهاد، الزام همه سازندگان و ساختوسازها به رعایت مقررات ملی ساختمان است. متخصصان ساختوساز و کارشناسان مسکن در ایران میگویند نظام مهندسی ساختمان به یکی از مهمترین وظایف قانونی خود که الزام همه سازندگان و ساختوسازها به رعایت مقررات ملی ساختمان است، درست عمل نمیکنند. مصداق این ادعا، فاصله قابل تامل عمر ساختمان در ایران با میانگین جهانی است. برای مثال، درحالی که عمر مفید ساختمان در کشورهای آسیایی ۵۰ سال و در کشورهای اروپایی بیش از ۱۰۰ سال است، این میزان در ایران کمتر از 30 سال برآورد میشود. حجم بالای کار نظارت سپرده شده به برخی مهندسان ناظر که باعث شده وقت کافی برای نظارت دقیق نداشته باشند، تعارض منافع اعضای هیاتمدیره و شورای مرکزی نظام مهندسی، فقدان شفافیت، نبود سازوکار نظارت بر عملکرد مهندسان ناظر ازجمله مواردی است که برخی از کارشناسان میگویند با عدم رعایت مقررات ملی ساختمان، باعث شده کیفیت ساختوسازها و به دنبال آن عمر ابنیه در ایران هم کاهش یافته و هم فاصله 4 برابری با میانگین کشورهای توسعه یافته داشته باشد. این وضعیت باعث شده درحال حاضر وزارت راه و شهرسازی نسبت به یکی از خلأهای قانونی یعنی تعارض منافع در نظام مهندسی واکنش نشان دهد؛ واکنشی که باعث شده بهرغم وعدههای قبلی، هنوز لیست تایید صلاحیت شوندگان انتخابات نظام مهندسی منتشر نشود. پیگیریهای «فرهیختگان» نشان میدهد تاخیر در اعلام لیست تایید صلاحیت شدهها احتمالا به جهت حجم بالای اعتراضها به رد صلاحیتهای ناشی از قرار گرفتن افراد در موقعیت تعارض منافع بوده است. برخی خبرها از قرار داشتن 40 تا 60 درصد از اعضای فعلی هیاتمدیره نظام مهندسی در موقعیت تعارض منافع حکایت دارد، موضوعی که وزارت راه و شهرسازی در پاسخ به سوال «فرهیختگان» با قید محرمانه، از اعلام آن خودداری میکند.
60درصد مسئولان نظام مهندسی در موقعیت تعارض منافع
14 شهریور بود که علیمحمد عبدیقهرودی، رئیس دستگاه نظارت بر انتخابات نظام مهندسی ساختمان با اشاره به اینکه زمان اعلام نتایج ردصلاحیت رسیده است، گفته بود: «براساس قانون، افرادی که احرازصلاحیت نمیشوند، سه روز مهلت دارند اعتراض خود را به هیاتهای نظارت اعلام کنند، ضمن اینکه تا یک هفته هم دستگاه نظارت وظیفه رسیدگی به این شکایت را دارد. پس از گذشت این مدت، اسامی نهایی احرازصلاحیتشدگان انتخابات نهمین دوره هیاتمدیرههای سازمان نظام مهندسی توسط هیاتهای اجرایی، آگهی و اعلام میشود و پس از آن وارد فضای تبلیغات انتخاباتی برای کاندیداها در تمامی استانها خواهیم شد.» در همین خصوص تسنیم به نقل از منابع مطلع گزارش داده است حدود 15 نفر از اعضای فعلی هیاتمدیره سازمان نظام مهندسی تهران ردصلاحیت شدهاند. این خبرگزاری ادامه میدهد درمجموع نیز حدود 40 درصد از ثبتنامکنندگان برای انتخابات پیشرو به دلیل تعارض منافع ردصلاحیت شدهاند. این به این معنی است که از 25 عضو فعلی هیاتمدیره سازمان نظام مهندسی استان تهران، 60 درصد آنها به دلیل تعارض منافع ردصلاحیت شدهاند. فارس نیز در گزارشی عنوان کرده، نزدیک به 30درصد از اعضای هیاتمدیره سازمان نظام مهندسی استانهای کشور و نزدیک 60 درصد شورای مرکزی براساس بخشنامه صادر شده مورخ 12 تیرماه 1400 و بخشنامههای قبلی موقعیتهای تعارض منافع، به دلیل رعایت نکردن مساله تعارض منافع صلاحیت نامزد شدن در انتخابات پیشرو را ندارند.
مصادیق تعارض منافع در نظام مهندسی
بهمن 1396 بود که وزیر وقت راه و شهرسازی دستورالعمل اجرایی منع پذیرش یا قبول منافع متعارض در ارائه خدمات مهندسی ساختمان را ابلاغ کرد. طبق بند یک این بخشنامه، کلیه اشخاص در ارائه خدمات مهندسی ساختمان باید از تکفل همزمان اموری که زمینه و موجبات نمایندگی یا قبول منافع متعارض را فراهم میآورد، اجتناب نمایند. این دستگاههای مشمول دستورالعمل شامل کلیه زیرمجموعهها و شرکتهای زیرنظر وزارت راه و شهرسازی، وزارت کشور، وزارت نیرو، وزارت نفت، شهرداریها، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، شورای شهر و روستا، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد، تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی بود. همچنین در بند سوم این بخشنامه آمده بود، اعضای هیاتمدیره، بازرسان، شورایانتظامی و هیاترئیسه گروههای تخصصی سازمانهای نظام مهندسی یا کاردانی ساختمان استانها تا پایان تصدی در دوره جاری میتوانند صرفا به تصدی مسئولیتهای فوق ادامه دهند.
نظرات شما