رونمایی از ویرایش سوم ضوابط شهرسازی و معماری معلولین
مهندسان شهر : ویرایش سوم کتاب ضوابط شهرسازی و معماری معلولین به مناسبت روزجهانی معلولان و به همت کمیته بازنگری ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد دارای معلولیت در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تهیه و تدوین شده است. در روز جهانی معلولان سال جاری برنامههای ویژهای تدارک دیده شده بود و قولهای مساعدت توسط شهرداری جهت مناسبسازی شهر برای معلولین داده شد .
به نقل از روابط عمومی سازمان نظام مهندسی ساختمان تهران ، همزمان با روز جهانی معلولان، ویرایش سوم کتاب ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد دارای معلولیت، روز گذشته ۱۳ دی ماه با حضور رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، معاون معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی، شهردار منطقه ۱ تهران، رئیس ستاد مناسبسازی شهر تهران و اعضای کمیته بازنگری در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی رونمایی شد.
در ابتدای این مراسم، شعله نوذری دبیر کمیته بازنگری ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری با بیان این مطلب که هدف اصلی این پروژه، تأمین فضای قابلدسترسی و بدون مانع و ایجاد فضای کامل برای استفاده تمام اقشار جامعه است، گفت: ویرایش اول ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد دارای معلولیت در سال ۶۷ و ویرایش دوم آن در سال ۷۸ انجام شد و از سال گذشته نیز ویرایش سوم این ضابطه در دستور کار کمیته قرار گرفت که پس از تدوین، توسط شورای عالی معماری و شهرسازی تصویب و ابلاغ شد.
نوذری در خصوص تغییرات صورت گرفته در ویرایش سوم گفت: تلاش کردیم تا ضمن حفظ ساختار ضوابط، ابهامات را حذف نمایم و رویکرد همهشمول برای ما مهم بود. همچنین تلاش شد تا مباحث مربوط به نابینایان و ناشنوایان را گستردهتر طرح کنیم.
محمد شکرچیزاده رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در بخش دیگری از این مراسم با گرامی داشتن یاد و خاطره مسعود قاسمزاده و سید محسن حبیبی دو تن از اعضای فقید کمیته بازنگری ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد دارای معلولیت، گفت: موضوع معلولین و مناسبسازی ساختمانها یکی از حوزههایی است که بهطور خاص، محیطزیست بهتر برای همه مردم را در نظر گرفته است.
وی افزود: مجموعه کارهایی که تاکنون بهصورت مدون در حوزه دسترسیپذیری و مناسبسازی مکانهای عمومی و ساختمانها برای معلولین در مرکز آغاز و انجام شده است و مجموعه انتشاراتی که در این زمینه در مرکز داشتهایم، در زمره مهمترین مدارک فنی موجود کشور در این حوزه به شمار میرود.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به صدور گواهینامه و تأییدیه فنی از سوی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برای اقلام و محصولات ساختمانی گفت: یکی از موضوعاتی که در این زمینه مطرح کردیم این بود که ساختمانها را از بعد دسترسیپذیری نیز موردبررسی قرار دهیم که امیدواریم بهزودی این موضوع اجرایی شود.
وی توجه ویژه به معلولین ناشی از جنگ تحمیلی که آگاهانه جانشان را در راه کشور فدا کرده و دچار معلولیت شدهاند و همچنین ضرورت مناسبسازی ساختمانها به جهت پیر شدن جمعیت کشور را بهعنوان دو محور موضوعی دارای اهمیت طرح کرد.
شکرچیزاده افزود: با توجه به اینکه انبوهسازی مسکن در حال حاضر در دستور کار دولت قرار گرفته است و توجه به محورهای آمایش سرزمینی، گسلها، فرونشست و... نیز به تبع آن موردتوجه ویژه است، ضرورت دارد که بحث دسترسیپذیری را هم جزو الزامات قرار دهیم تا حداقل این معیار در ساختوسازهای جدیدمان موردتوجه قرار گیرد. برای ساختمانهای عمومی هم تاکنون اقدامات زیادی انجام شده است ولی اگر نیاز به کار مجدد و جدید در حوزه توجه به معلولین باشد، میتوانیم برنامهریزی و در دستور کار قرار دهیم.
در ادامه این نشست، رئیس دبیرخانه ستاد هماهنگی و پیگیری مناسبسازی کشور نیز از دیگر اعضای حاضر در مراسم امروز طرح مباحث مربوط به حوزه معلولین را تنها مختص روز جهانی معلولین و مناسبتهای تقویمی ندانست و بر توجه مستمر به حوزه معلولین تاکید کرد.
ابراهیم کاظمی رئیس دبیرخانه ستاد هماهنگی و پیگیری مناسبسازی کشور افزود: ویرایش سوم کتاب ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد دارای معلولیت یکی از اقدامات بسیار خوب و مؤثر در حوزه معلولین است. با توجه به تلاشهای صورت گرفته در این زمینه از سوی نهادهای مختلف، امیدواری به انجام اقدامات خوب برای معلولین بیشتر از گذشته است. امیدواریم روزی برسد که افراد دارای معلولیت جسمی بدون نیاز به کمک دیگران در سطح شهرها حضور داشته و از امکانات شهری بهرهمند شوند.
حمیدرضا حاجوی شهردار منطقه ۱ نیز با تاکید بر اینکه سلامت مردم دغدغه اصلی گروه تدوینکننده این ضابطه بوده است
گفت: زمانی که این ضوابط را تهیه و اجرایی میکنیم، عملاً مناسبسازی شهر را برای میانسالان، کهنسالان و کودکان نیز انجام دادهایم.
وی افزود: خوشحال هستیم که در وزارت راه و شهرسازی و مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی این دغدغه وجود داشته و اقدامات خوبی نیز تاکنون صورت گرفته است.
وی خاطرنشان ساخت که در حوزه معلولین و مناسبسازی شهری از استانداردهای جهانی فاصله زیادی داریم ولی اگر بتوانیم بخشی از ضوابط و مقررات را بومیسازی کنیم تا حدودی کار را پیش بردهایم. امیدوارم با کمک دولت و شهرداری، جامعه هدف به دسترسیپذیری مناسب، دست یابد.
در مراسم رونمایی از ویرایش سوم کتاب ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد دارای معلولیت، پروانه رستمخانی همسر مرحوم مسعود قاسمزاده از اعضای فقید کمیته تدوین ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد دارای معلولیت در سخنانی با تقدیر از زحمات صورت گرفته در جهت مناسبسازی فضاهای شهری برای معلولین، ابراز امیدواری کرد که زحمات صورت گرفته از سوی اعضای کمیته و فعالان در این حوزه از جمله مرحوم قاسمزاده بتواند مشکلی از مشکلات جامعه را حل کند.
در بخش پایانی این مراسم، کتاب ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد دارای معلولیت از سوی توسط شکرچیزاده رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و صادق مالواجرد معاون معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی رونمایی شد. همچنین با اهدای لوح از اعضای کمیته بازنگری ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد دارای معلولیت تقدیر به عمل آمد.
خاطرنشان میشود ویرایش سوم کتاب ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد دارای معلولیت به همت کمیته بازنگری ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد دارای معلولیت در ۳ فصل با عناوین ضوابط شهرسازی برای افراد دارای معلولیت، ضوابط طراحی معماری برای افراد دارای معلولیت و ضوابط طراحی و مناسبسازی ساختمانهای مسکونی تدوین و منتشر شده است.
منبع : سازمان نظام مهندسی ساختمان
نظرات شما